17 Ağustos 2012 Cuma

GERÇEK KÜFÜR


 SLAVOJ ZIZEK

Pussy Riot üyeleri küfür ve dine yönelik nefretle mi suçlanıyorlar? Cevap basit: Gerçek küfür, bizzat devletin yönelttiği suçlamadır: iktidardaki kliğe yönelik politik bir protesto olduğu aşikâr bir eylemi, dine yönelik nefret diye kodlamak. Brecht’in Üç Kuruşluk Opera’daki meşhur sözlerini hatırlayın: Banka kurmanın yanında banka soymak nedir ki? 2008’de Wall Street sayesinde bunun yeni bir versiyonunu gördük: Milyonlarca insanı evlerinden ve birikimlerinden eden finansal spekülasyonların yanında, birkaç bin dolar çalmak nedir ki? Üstelik ilkini yapanlar hapse girerken, ikincisini yapanlar devlet tarafından ödüllendiriliyor. Bugün de Rusya’da, devlet iktidarı eliyle bunun başka bir versiyonunu görüyoruz: Pussy Riot’ın bir kilisedeki mütevazı bir müstehcen provokasyonu, her türlü hukuk ve düzen anlayışını alaya alan devlet aygıtının devasa müstehcen provokasyonu yanında nedir ki?
Peki Pussy Riot’ın eylemi kinik miydi? İki tür kinizm vardır: iktidardakilerin ikiyüzlülüğünün maskesini indiren ezilenlerin kinizmi, ve kendi ilan ettikleri ilkeleri ayan beyan çiğneyen ezenlerin kinizmi. Pussy Riot’ın kinizmi ilkinin örneği. İktidardakilerin kinizmi ise –onların otoriter şiddetine de pekâlâ Prick Riot diyebiliriz–çok daha meşum bir kinizm biçimi olan ikincisine örnek.
1905’te Leon Troçki çarist Rusya için “Asya kamçısı ile Avrupa hisse senedi piyasasının berbat bir karışımı” demişti. Bu tarif, günümüz Rusya’sı için de geçerli değil mi? Kapitalizmin yeni evresine, Asya değerleriyle kapitalizme işaret etmiyor mu (tabii bunun Asya’yla uzaktan yakından ilgisi yok, günümüz küresel kapitalizminin anti-demokratik eğilimleriyle ilgisi var). Şayet kinizmden, kendi ilkeleriyle gizliden gizliye alay eden iktidarın acımasız pragmatizmini anlıyorsak, o zaman Pussy Riot anti-kinizmin cisimleşmiş halidir. Mesajları açık: FİKİRLER ÖNEMLİDİR. Onlar, kelimenin tam anlamıyla birer kavramsal sanatçı: bir fikri cisimleştiren sanatçılar. Bu yüzden kar maskesi takıyorlar: bireysellikten arınmanın, özgürleştirici isimsizliğin maskeleri. Kar maskeleriyle verdikleri mesaj şu: İçlerinden hangisinin tutuklandığının önemi yok, onlar birer birey değil, bir Fikir. Bu kadar tehdit edici olmalarının sebebi de bu: Bireyleri hapsedebilirsiniz, kolaysa bir Fikir’i hapsedin!
İktidardakilerin, aşırı şiddetli tepkileriyle ele verdikleri telaş, bu nedenle tamamen haklı. Onlar ne kadar şiddet gösterirse, Pussy Riot daha da önemli bir sembol haline gelecek. Zalim önlemlerin sonucunda Pussy Riot adı daha şimdiden dünyanın dört bir yanında biliniyor.
Pussy Riot grubunu oluşturan cesur bireylerin, küresel bir sembol haline gelmenin bedelini fiziken ödemelerini engellemek hepimizin kutsal görevidir.
(ÇEVİRİ: UYUMSUZLAR FRAKSİYONU)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder