27 Temmuz 2011 Çarşamba

BİLİNÇ VE EYLEM


TAISEN DESHIMARU

Budo’da, sutemi kavramı çok önemlidir. Sute: Terk etmek; mi: beden. Bunun anlamı “bedeni bırakmak, terk etmektir”. Sadece Karate’ye değil, aynı zamanda Kendo’ya, Judo’ya ve diğer bütün savaş sanatlarına uyarlanabilir.

Sayısız Kendo okulu vardır ama sutemi, hepsinde ortak özelliktir. İlk okul, tai chai ryu adını taşır. Tai: beden; chai: bırakmak, terk etmek; ryu: okul ya da mezhep. İkincisinin adı da mu nen ryu’dur. Mu: olumsuzluk eki; nen: bilinç. Yani anlamı bilinci terk etmektir. Sonra mu shin ryu vardır. Shin, ruh ya da zihin anlamına gelir. Yani zihni terk etme okulu! Mu gen ryu: Gözler olmadan savaşmak, gözleri terk etmektir. Mu te ki ryu: Düşman olmadan. Mu to ryu: Kılıç olmadan. Shin jin ryu: Shin’e, gerçek ruha işaret eder. Ten shin ryu’da ise ten, yani gökyüzü ya da evrensel ruh vardır.

Sayısız ve çok çeşitli okul vardır ve hepsi sutemi’yi öğretir; yani bedeni terk etmeyi, egoyu unutmayı ve sadece evrensel sistemi izlemeyi. Kişisel istekleri, egoyu terk edin. O zaman egonuzu nesnel olarak yönlendirebilirsiniz.

Düşseniz bile, korkmamalısınız. Şimdiye ve buraya odaklanmalı, enerjinizi başka bir zamana saklamaya çalışmamalısınız. Herşey burada ve şimdidedir.

Beden doğal, kendiliğinden, bilinçsiz bir şekilde, kişisel bir karışma veya farkındalık olmadan hareket eder. Mantığımızı ve sorgulayıcı zihnimizi kullanmaya çalışırsak, eylemimiz yavaşlar ve terüddüt ederiz. Sorular ortaya çıkar, zihin yorulur ve bilinç tıpkı esintiyle sallanan mum alevine döner.

Budo’da, bilinç ve eylem daima bir bütün olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder