16 Ocak 2011 Pazar

SAVAŞÇI KENDİNE ÖNEM VERMEZ


CARLOS CASTANEDA

En büyük düşmanımız, kendimizi önemsemektir. Bizi zayıf düşüren şey, başkalarının hakaretine uğradığımız duygusudur. Kendine önem vermek, hayatının çoğunu birilerinin hakaretine uğrayarak harcamak demektir.

Savaşçı, kendine önem vermekten vazgeçmek için her şeyi yapmalıdır. Kendine önem vermeyen, yenilmezdir.

Kusursuzluk, enerjiyi doğru kullanmaktan ibarettir. Sözlerimin ahlakla ilgisi yok. Ben enerjimi tasarruf ettim, beni kusursuz yapan bu. Bunu anlamak için, sen de kendi enerjini tasarruf etmelisin.

Enerjiyi doğru kullanmada altı unsur vardır. Bunlardan beşi, savaşçının özellikleridir: Kontrol, disiplin, sabır, zamanlama ve irade. Bunlar, kendi öneminden kurtulmaya çalışan savaşçının dünyasına aittir. Altıncısı, ki en önemlisidir, dış dünyaya aittir – buna, “küçük despot” denir.

Küçük despot, bir zalimdir. Savaşçının üzerinde ya yaşam ve ölüm gücüne sahiptir, ya da onu yolundan alıkoyar.

Sıradan insanın küçük despotla karşılaşmasında en büyük hatası, stratejisi olmaması ve kendini fazla ciddiye almasıdır; kendi duyguları ve eylemleri önemli olunca, küçük despotunkiler de önemli olur. Oysa savaşçının, hem iyi planlanmış bir stratejisi vardır, hem de kendine verdiği önemden kurtulmuştur. Savaşçının kendine önem vermemesini sağlayan, gerçekliğin bizim yorumumuz olduğunu anlamış olmasıdır.

Küçük despot kendini ölesiye ciddiye alır, savaşçı ise hiç almaz. Bir insan, içinde gurur denen şeyin zerresini taşıyorsa, değersiz hissettirilmek suretiyle paramparça edilebilir.

Biri varlığınızı ayaklar altına alırken moralinizi sağlam tutmak: Buna kontrol denir. Savaşçı, kendine acımak yerine, hemen işe koyulup küçük despotun güçlü ve zayıf yönlerini saptar. Biri sizi ezerken bu bilgileri toplamaya disiplin denir. Mükemmel bir küçük despot, hiçbir iyi tarafı olmayan despottur.

Sabır, telaş etmeden, kaygılanmadan beklemektir. Bir savaşçı beklemekte olduğunu ve neyi beklediğini bilir.

Zamanlama, bekletilen her şeyin serbest bırakılmasını yöneten özelliktir. Kontrol, disiplin ve sabır, her şeyin arkasında biriktirildiği bir baraj gibidir. Zamanlama ise, o barajın kapısıdır.

Her kim küçük despota katılırsa yenilmiş demektir. Öfkeyle, kontrolsüz ve disiplinsiz, sabretmeden eyleme geçmek, yenilmek demektir. Savaçılar yenildiler mi, bilgi arayışına son verir ve küçük despotlar ordusuna katılırlar.

(DON JUAN’dan aktarma)